
Aquest dilluns (23,30h) el programa del Canal 33, "Segle XX" dirigit pel professor de la UAB Joan B. Culla, va començar una sèrie de documentals (demà dia 12 a les 12:10h es reemet el primer capítol), sobre la II Guerra Mundial a l'Àrtic. És a dir, sobre l'ocupació alemanya de Noruega i els conflictes que es desencadenaren entre l'URSS i Finlàndia a partir de 1940. Un tema interessantíssim, us recomano que mireu tant el primer capítol com els restants. Per un resum del primer capítol veieu: "Tot i que els països situats en aquelles latituds (Noruega, Suècia i Finlàndia) s'havien esforçat a preservar la seva neutralitat, la guerra general que començà el setembre de 1939 no va trigar a afectar-los. El primer impacte -encara que el documental no en parli- va ser, aquell 30 de novembre, l'atac soviètic contra Finlàndia, que va donar lloc a la Guerra d'Hivern, lliurada també a la frontera de Lapònia, i que finalitzà el març de 1940 amb el tractat de Moscou. Els finlandesos, malgrat el seu heroísme, hi van perdre 25.000 vides i importants territoris."
El segon capítol es podrà veure el dilluns 16 a les 23,30h i el dijous 19 a les 12,10h pel Canal 33. Per a un resum d'aquest capítol: "L'ofensiva conjunta de la Wehrmacht i l'exèrcit finlandès contra la Unió Soviètica, iniciada el juny de 1941, es va empantanegar des d'aquell desembre, amb temperatures de 60º sota zero, sense haver pogut conquerir ni inutilitzar el port de Murmansk, i això va complicar aviat la col·laboració entre Hèlsinki i Berlín.
Els finlandesos no es consideraven aliats, sinó tan sols "companys d'armes" dels alemanys, amb els que no compartien ni els objectius estratègics ni la ideologia. Val la pena de recordar la resposta del ministre d'exteriors finlandès quan els nazis li exigiren l'entrega dels dos mil jueus residents al país nòrdic: "senyors, Finlàndia és un país decent. No lliurarem els nostres jueus".