
Ahir al matí vaig veure la pel.lícula "Gomorra" (basada en el llibre de
Robert Saviano), sense voler-ho perquè anava per un altre film que es canvià d'hora... Per cert, si podeu mireu-la en versió original subtitulada. Perquè encara que sigui en napolità, i l'italià et serveixi de poc, el doblatge al castellà desmereix molt el film. Tanmateix, m'interessa comentar-ne alguns aspectes que ens poden fer reflexionar sobre la història del present, sobre les realitats del passat i sobre la atemporalitat de certs fenòmens socials, polítics i econòmics.
Vull dir que tothom, a Nàpols, a la Campania, a Roma, a Milà, Bologna o fins i tot a l'isola deshabitada de Catalano (a Sardenya), coneixien l'existència de la Camorra com un veruitable estat dins de l'estat italià. Tothom sap, a Europa, als Estats Units i al món sencer que allò és un fenòmen històric totalment anacrònic que ha perviscut fins al present, com si Catalunya encara estigués ple de bandolers. Ningú no ho sap, ningú ho ignora. Però ningú ho sap i tothom ho ignora. Només podem trobar Napoli a les notícies de la Rai, 1, 2 o 3, de Canale 5, de Rettequattro o la 7 per fenòmens com les escombreries, "allarma rifiuti", però i la Camorra? És a dir, el passat a la Campania, i en general de Roma cap al sud, és més present que mai. Ningú sabria dir-nos si estem parlant del Napoli dels borbons del segle XVIII, de la unitat italiana del XIX o de l'ocupació americana en col.laboració amb la Màfia siciliana del 1943.
Per a un historiador, aquest fenòmen s'erigeix en una prova que dem0stra com, en certes ocasions, el passat no ho és. Com hi ha fenomens que qüestionen totes les cronologies, tots els quadres generals, i tot el que un bon historiador pugui argumentar. No es pot fer història d'Itàlia sense parlar d'aquest fenomen, però és fa. No centra el debat polític, i alhora esdevé el principal actor. Certament increible.
Per altra banda, l'element Catalano, no de la petita i deshabitada illa, sinó nom d'un camioner italià que he vist avui a l'AP2 de camí de la UAB a casa, és com la Camorra, la Màfia o la N'dragheta, no existeixen. A Itàlia, al marge dels catalanòfils italians de la AISC, tot allò de Catalano no existeix, tot i que alguns d'ells se'n diuen. Una evidència que, com Gomorra, sembla que s'ha d'explicar. És que els italians neixen amb pa a l'ull. Però no una molla sinó un pa de pagès?